Artikel Jodiumtabletten

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is op 10 oktober 2017 gestart met het versturen van jodiumtabletten naar 1,2 miljoen huishoudens in Nederland. Dit duurt naar verwachting twee weken. Overigens krijgt niet iedereen jodiumtabletten thuisgestuurd. We leggen u daar hieronder meer over uit.

Het ministerie van VWS biedt de tabletten aan, om ons land goed voor te bereiden op een mogelijk kernongeval, net zoals we ons voorbereiden op andere mogelijke incidenten. De kans op een ongeval met een kerncentrale is overigens klein, want kerncentrales moeten voldoen aan strenge veiligheidseisen.

Waarom u jodiumtabletten krijgt

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht. Eén van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Dit kan op de langere termijn schildklierkanker veroorzaken bij jonge mensen. Dat weten we uit studies van eerdere kernongevallen. Op de langere termijn ziet men daarin een toename van schildklierkanker bij jonge mensen.

Door jodiumtabletten in te nemen op het moment dat de overheid dit aangeeft, raakt de schildklier verzadigd met jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen.

Wie krijgen jodiumtabletten in de provincie Groningen?

  • Kinderen tot 18 jaar hebben de meeste kans op het krijgen van schildklierkanker door de opname van radioactief jodium via de schildklier. Daarom krijgen alle kinderen tot 18 jaar jodiumtabletten als zij tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen.
  • Vrouwen (van alle leeftijden) die op het moment van een kernongeval zwanger zijn, beschermen, naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als zij zelf de vereiste dosis jodiumtabletten innemen. Hierbij gaat het, in het geval van de provincie Groningen, om zwangere vrouwen die tot 100 kilometer afstand van een kerncentrale wonen. Deze vrouwen kunnen de tabletten vanaf de tweede week van oktober kopen bij apotheek en/of drogist. De adviesprijs voor de tabletten is € 2,95.
  • Mensen tussen de 18 en 40 jaar oud, hebben minder kans op schildklierkanker door radioactief jodium. Daarom krijgen zij tabletten als zij binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale wonen.

In de provincie Groningen is er geen sprake van de laatste groep. Dit omdat onze provincie zich niet binnen een straal van 20 kilometer van een kerncentrale bevindt. De dichtstbijzijnde kerncentrale is Emsland in Lingen (Duitsland) en deze ligt zo'n 70-100 kilometer bij onze provincie vandaan. Dit kunt u zien op de overzichtskaart van de kerncentrales.

Waarom u NU jodiumtabletten krijgt

Er is op dit moment geen sprake of dreiging van een kernongeval dat invloed heeft op de provincie Groningen. Toch krijgt u de jodiumtabletten. We leggen u uit waarom dit zo is. Tot nu toe waren de tabletten op één plek in Nederland opgeslagen. Door de jodiumtabletten vooraf te verspreiden komen deze bij de mensen thuis te liggen. De jodiumtabletten zijn dan direct beschikbaar voor de mensen die baat hebben bij de beschermende werking ervan. Ten tijde van een kernongeval hoeven de jodiumtabletten dan niet meer door de hulpdiensten te worden verspreid. Dat scheelt kostbare tijd. Ook is het bij een kernongeval niet altijd nodig om jodiumtabletten te slikken, alleen als een wolk met teveel radioactief jodium bij u in de buurt komt. Dan zal de overheid adviseren jodiumtabletten te slikken.

Waarom u GEEN jodiumtabletten krijgt

Over het algemeen geldt: hoe verder u bij een kerncentrale vandaan woont, hoe kleiner de kans dat u bij een kernongeval radioactief jodium binnenkrijgt. Daarom hanteert de overheid een zone tot hemelsbreed 100 kilometer van een kerncentrale. Woont u verder dan 100 kilometer van een kerncentrale (in het geval van Groningen: Emsland in Lingen) dan krijgt u dus geen jodiumtabletten. In de provincie Groningen krijgt u ook geen jodiumtabletten als u ouder bent dan 18 jaar of geen thuiswonende kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar.

Hoe u de tabletten krijgt

De tabletten worden per post verstuurd als u bij doelgroep hoort, wat uitgelegd stond onder 'Wie krijgen jodiumtabletten?'. Op www.jodiumpostcodecheck.nl kunt u nagaan of u jodiumtabletten per post krijgt opgestuurd.

De rol van Veiligheidsregio Groningen bij een (dreigend) kernongeval

Het innemen van jodiumtabletten is één van de maatregelen die de overheid kan nemen als een ernstig ongeluk met een kernreactor plaatsvindt. De maatregelen verschillen per situatie.

Daarbij kijkt de overheid onder meer naar de ernst van het ongeval, het vermogen van de kernreactor, de windrichting en het soort straling. De Veiligheidsregio Groningen (VRG) kan de volgende maatregelen treffen:

  • mensen in een bepaald gebied adviseren om jodiumtabletten in te nemen;
  • besluiten tot evacuatie van een bepaald gebied
  • mensen vragen binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten;
  • voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen. Bijvoorbeeld een oogst- of slachtverbod om te voorkomen dat er besmet vlees of groente op de markt komt.

De VRG geeft informatie over de maatregelen via de calamiteitenzender RTVNoord (radio of televisie), uw mobiele telefoon (NL Alert) en het internet (www.crisis.nl en de website veiligheidsregiogroningen.nl).

Meer informatie over jodiumtabletten en kernongevallen
Meer informatie over de verspreiding van jodiumtabletten vindt u via onze lijst met Q&A's . Bijvoorbeeld informatie over: wat u kunt doen als u geen jodiumtabletten heeft ontvangen, de werking van jodium en welke zones voor de verspreiding van jodiumtabletten zijn vastgesteld.

Heeft u aanvullend nog vragen, neem dan contact op met:

Het VWS
Telefoonnummer: 1400.
WhatsApp: 06-55001400
Twitter: @rijksoverheid.nl
Of vul dit contactformulier in.

Veiligheidsregio Groningen
Telefoonnummer: 088-162 5000
Twitter: @VRgroningen
Facebook: @veiligheidsregiogroningen

Meer informatie over kernongevallen en straling vindt u op de website van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Daarop kunt u lezen wat een stralingsongeval is en dat het innemen van jodiumtabletten één van de maatregelen is die u tegen straling kunnen beschermen.