Artikel Een ramp in Groningen? Zo kun je je voorbereiden

Bij een ramp bel je 112. De hulpdiensten komen er dan snel aan: brandweer, politie, ambulance of reddingsbrigade. Soms moet je even wachten op hulp. Wat kun je dan zélf doen? Hoe kun je je het best voorbereiden op een ramp?

Wat kan ik doen?

Kijk op de risicokaart of je in een risicobuurt woont. Op sommige plekken is meer kans op een ramp. Omdat je bij een benzinestation woont bijvoorbeeld. Of in een gebied lager dan de zee of een rivier. Hoe zit dat bij jou? Ken de risico's in jouw buurt. Dan kun je je goed voorbereiden. In de risicowijzer lees je per ramp wat je moet doen. Er is ook een printversie, luisterversie en Engelse versie.

Wat moet ik kopen?

Bij sommige rampen moet je thuis op hulp wachten. Niet even, maar een paar dagen. Soms heb je geen stroom, geen gas en geen licht. Dan is een noodpakket onmisbaar. In een noodpakket zit eten, drinken, warme dekens, een radio en nog veel meer. Alles wat je nodig hebt om te overleven. Bekijk de checklis t en haal je noodvoorraad meteen in huis.

Waar kan ik heen?

Bij sommige rampen is het nodig om te evacueren. Je verlaat je huis en gaat naar een veilige plek. Bedenk nu al naar wie of waar je toe kunt. Heb je vrienden en familie in de buurt? Overleg of je bij hen kunt slapen als er een ramp is. Vraag ook of je huisdieren mee mogen.

Wat neem ik mee?

Moet je evacueren? Dan neem je alleen mee wat je echt nodig hebt. Denk aan water, je paspoort, geld, medicijnen, verzekeringspasjes en je telefoon. Maar ook aan eten voor je huisdieren en knuffels voor je kinderen. Bekijk de checklist zodat je je kunt voorbereiden op een evacuatie.

Wie kan ik helpen?

Sommige mensen hebben extra hulp nodig bij een ramp. Zoals kinderen, oude mensen of zieke mensen. Bedenk nu al wie jij kunt helpen en bied je hulp aan. Heb je zelf hulp nodig? Durf daarom te vragen bij mensen in de buurt. Samen kun je je nog beter voorbereiden.

Waarom moet ik voorbereiden?

Je voorbereiden op een ramp betekent dus: nu al nadenken over de gevaren, gevolgen en oplossingen. Stel, er is een brand. Dan wil je niet in paniek raken. Je wilt rustig blijven en weten wat je moet doen. Jezelf helpen, anderen helpen en zorgen dat je dieren veilig zijn. Dan hebben de hulpdiensten meer tijd om hun werk te doen. En daar red je levens mee.