Artikel Terroristische aanslag

Terrorisme is het plegen van of dreigen met geweld dat op mensenlevens gericht is, met als doel maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen of politieke besluitvorming te beïnvloeden. Dit gebeurt bijvoorbeeld door middel van bomaanslagen of het verspreiden van giftige stoffen. De aanslag is meestal bedoeld om angst en chaos te veroorzaken. Daarom kunnen we alleen samen het risico op een aanslag zo klein mogelijk maken.

Wat wordt er gedaan om de risico's op een terroristische aanslag te verkleinen?

Politie en veiligheidsdiensten houden mogelijke terroristen in de gaten. Belangrijke doelwitten worden bewaakt. Kijk voor meer informatie op de website van Nationaal Co├Ârdinator Terrorismebestrijding & Veiligheid (onderdeel van het Ministerie Veiligheid en Justitie) of op www.politie.nl.

Hoe kan ik een terroristische aanslag helpen voorkomen?

  • Wees alert op verdachte situaties. Verdachte situaties zijn bijvoorbeeld een achtergelaten koffer of iemand die opvallend veel interesse heeft in de beveiliging van een gebouw of terrein.
  • Bel bij een acute situatie 112. Bel bij een verdachte situatie of een vermoeden de politie: 0900-8844. Je kunt je melding ook anoniem doen via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
  • Hoe word ik gealarmeerd bij een terroristische aanslag?
  • Bij een (dreigende) aanslag word je gealarmeerd door NL-Alert, de sirene, een geluidswagen of door de hulpverleners ter plaatse.

Wat kan ik doen bij een terroristische aanslag?

  • Ga niet kijken op de plaats van de (dreigende) aanslag. Geef de hulpdiensten de ruimte om hun werk te doen en volg de aanwijzingen van de hulpverleners op.
  • Bij een bomaanslag: ga naar een open plek. Blijf vanwege instortingsgevaar uit de buurt van grote gebouwen. Gebruik geen lucifers of aanstekers, vanwege de kans op een gasontploffing.
  • Bescherm jezelf bij een aanslag tegen rondvliegend of vallend materiaal, door een veilige plek op te zoeken. Help anderen zo veel mogelijk.
  • Geef de politie alle informatie die waardevol kan zijn bij het opsporen van de daders, zoals een signalement of foto's en video's die je hebt gemaakt.

Hoe blijf ik op de hoogte van een terroristische aanslag?

Bij een terroristische aanslag blijf je op de hoogte via hulpverleners die ter plekke aanwezig zijn, RTV Noord, www.nctv.nl, www.politie.nl en de website van je gemeente. Zie ook de pagina 'Zo blijf je op de hoogte'.