Artikel Extreme hitte

We hebben in de zomer steeds vaker te maken met hitte. Zo werd het afgelopen zomer (2019) op sommige plekken in Nederland voor het eerst meer dan 40 graden. Omdat we deze warmte niet gewend zijn, is het handig om je dagelijkse gang van zaken aan te passen. Waar lopen we tegenaan bij een langere hete periode?

Gezondheidsklachten - let extra goed op kinderen, ouderen en huisdieren

Tijdens hitte is het verstandig om je dagelijkse gang van zaken aan te passen. Zo voorkom je dat je oververhit raakt. Dit kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid. Kinderen en ouderen zijn in het bijzonder kwetsbaar tijdens hitte, zij kunnen zelf niet altijd voorkomen dat ze oververhit raken.

Er is een hittegolf. Wat doe ik?

 • Blijf binnen tussen 12.00 en 16.00 uur.
 • Drink minstens twee liter water per dag. Ook als je geen dorst hebt.
 • Neem een koud voetenbad.
 • Leg een natte handdoek in je nek.
 • Zorg dat je huis koel blijft. Doe de gordijnen dicht en het zonnescherm naar beneden.
 • Open ramen en deuren als het 's avonds kouder wordt.
 • Let op kinderen en oudere mensen. Zij drogen sneller uit bij hitte.
 • Geef huisdieren genoeg water om te drinken. Maak geen lange wandelingen met ze. Ga niet met ze naar buiten op het heetst van de dag; asfalt wordt erg heet.

Meer weten over waar je op moet letten bij hitte?

Check de website van de GGD Groningen, het RIVM en/of het Rode Kruis

Hoe help je je huisdier door de hitte? Dat lees je hier.


Verhoogde kans op natuurbranden

Bij langdurige hitte wordt de grond droog, zo ontstaat snel een natuurbrand. Wees daarom voorzichtig met open vuur en gooi je sigarettenpeuken niet in het gras of in de berm. Wees ook voorzichtig tijdens het barbecueën. Meer weten? Je leest hier op onze pagina over brand in de natuur. 


Dreigende waterdrukverlaging of drinkwatertekort

Als de temperatuur stijgt, dan stijgt ook het waterverbruik. Dat komt omdat we op warme dagen extra douchen, de tuin massaal gaan sproeien en zwembadjes voor kinderen vullen. We verbruiken allemaal vele tientallen liters per dag extra. Als er op bepaalde momenten sprake is van bijzonder hoog watergebruik, dan kan de waterdruk verminderen. Ook kan de stroomsnelheid veranderen en troebel water ontstaan.|
Dat willen we natuurlijk niet! Daarom adviseert Waterbedrijf Groningen om bij warme dagen extra zuinig om te gaan met water en dan met name het 'niet-noodzakelijk watergebruik' te beperken tussen 06.00 en 09.00 en tussen 18.00 en 22.00.

Zo kun je kraanwater besparen tijdens piekuren:

 • De tuin niet sproeien 
 • De auto niet wassen 
 • De vaatwasser of wasmachine alleen vol aan te zetten, of 's nachts 
 • Geen zwembadjes vullen 
 • Een minuutje of twee korter douchen.

Vervuiling zwemwater

Door de warmte kan ook de kwaliteit van het zwemwater afnemen. Daardoor kan het gebeuren dat je op bepaalde plekken niet meer kunt zwemmen. Gelukkig zijn er veel plaatsen in de provincie waar je veilig verkoeling kunt zoeken in het water. Check tijdens hitte van te voren altijd www.zwemwater.nl om te zien waar je veilig kunt zwemmen.

Verhoogde kans op zomersmog en luchtvervuiling

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dit komt in het voorjaar en in de zomer voor als er weinig (veelal zuidoostelijke) wind staat. De vervuilende stoffen, zoals stikstofoxiden en vluchtige organische stoffen, worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dit wordt ook wel zomersmog genoemd. In de andere seizoenen is de kracht van de zon te klein om hoge ozonconcentraties te laten ontstaan.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) brengt bij dreigende smog een waarschuwing uit. Het advies voor mensen die gevoelig zijn voor smog luidt dan als volgt. Blijf binnen en beperk zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt op de genoemde dagen voornamelijk in de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is. Smog door ozon kan leiden tot een toename van luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie. Ook kan irritatie aan ogen, neus en keel voorkomen.

Mensen met luchtwegaandoeningen, kinderen en ouderen zijn relatief vaak gevoelig voor smog. Raadpleeg bij klachten de huisarts of GGD.

Hoe blijf ik op de hoogte tijdens een hittegolf?

Voor de laatste weerberichten volg je www.knmi.nl.
Tijdens een periode van hitte kun je ook het Twitteraccount van Veiligheidsregio Groningen volgen.