Artikel Extreem weer: blijf veilig bij code rood

In ieder seizoen kan extreem weer voorkomen; bijvoorbeeld een zware storm, zware regen- of sneeuwbuien, ijzel, extreme kou, droogte of een hittegolf. Hierdoor kan het openbare leven ernstig verstoord raken. Ook kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan en kan jouw gezondheid of die van andere mensen in gevaar komen.

Hoe bereid ik me voor op extreme weersomstandigheden?

 • Houd de weersverwachtingen steeds goed in de gaten. Het KNMI volgt het weer op de voet en waarschuwt als er extreem weer op komst is (dit wordt aangegeven met de code oranje of code rood).
 • Zorg ervoor dat je altijd een noodpakket in huis hebt, voor het geval je langere tijd je huis niet kunt verlaten.
 • Zorg ervoor dat je altijd een deken, een warme jas, waxinelichtjes, lucifers en een fles water in je auto hebt.

Hoe word ik gealarmeerd bij extreem weer?

 • Bij extreem weer waarschuwt het KNMI met code oranje of code rood. Dit doen ze via www.knmi.nl, sms, Twitter, NOS Teletekst en via media als ANP, nieuwssites, radio en tv.
 • Als het weer plotseling omslaat, kun je worden gewaarschuwd door NL-Alert.
 • Extreem weer is helaas niet altijd te voorzien. Het kan plotseling opkomen en zeer plaatselijk zijn. Houd daarom zelf ook altijd de weersomstandigheden en nieuwsberichten in de gaten.

Wat kan ik doen bij extreme weersomstandigheden?

 • Bij een weeralarm (code rood): blijf thuis als dat kan. Moet je toch de deur uit, neem dan voor de zekerheid eten, water, eventuele medicijnen en een mobiele telefoon (inclusief oplader!) mee.
 • Bij (aankomend) onweer: haal de stekkers van elektrische apparaten uit de stopcontacten. Zo voorkom je kortsluiting (en daarmee mogelijk brand). Sluit ramen en deuren; zo voorkom je schade als gevolg van heftige windvlagen en regen.
 • Ben je buiten, zoek dan een schuilplaats: een gebouw, een afgesloten auto, onder een metalen boot of in een metalen caravan. Een auto, metalen boot/caravan is relatief veilig, omdat het als bliksemafleider fungeert en de lading bij een blikseminslag daardoor direct wordt afgeleid. Blijf zitten totdat het onweer voorbij is. Is er geen schuilplaats, maak jezelf dan zo klein mogelijk en houd je voeten tegen elkaar aan. Bij een blikseminslag kan de stroom dan niet door je lichaam lopen. Ga niet dicht bij bomen of in de buurt van een metalen afrastering staan. Bliksem zoekt namelijk zowel het hoogste punt, als metalen objecten en open vlaktes op. Bevind je je op het water, ga dan zo snel mogelijk aan land.
 • Bij een naderende storm: verwijder alle losliggende objecten rondom het huis en sluit alle ramen en deuren. Wacht met het melden van schade tot het ergste voorbij is. Mocht er een gevaarlijke situatie ontstaan door bijvoorbeeld een boom die omvalt of dreigt om te vallen, bel dan 112. Doe dit alleen bij noodsituaties/wanneer er gevaar dreigt.
 • Bij een hittegolf: blijf tussen 12.00 en 16.00 uur binnen als het kan. Dit is in Nederland de warmste periode van de dag. Zorg ervoor dat je per dag minimaal twee liter water drinkt.
 • Bij extreme kou: bescherm jezelf tegen de kou met meerdere kledinglagen. Houd ook rekening met een lagere gevoelstemperatuur dan de daadwerkelijke temperatuur. Een krachtige wind kan voor zeer sterke afkoeling zorgen.
 • Bied onderdak aan mensen die hulp nodig hebben.

Hoe blijf ik op de hoogte van extreem weer?

Via televisie, radio en internet blijf je op de hoogte van actuele weerberichten. Kijk of luister voor actuele informatie naar RTV Noordof ga naar www.knmi.nl. Kijk voor nuttige gezondheidstips in relatie met het weer op www.ggd.groningen.nl.