Nieuwsbericht Wat betekent het coronavirus voor Groningen?

Gepubliceerd op: 26 februari 2020 10:00

Laatste update: vrijdag 29-05-2020 om 16:00 uur.

In december 2019 werd het Coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, ontdekt in China. De meeste mensen met klachten hebben last van koorts en luchtwegklachten. De afgelopen maanden heeft het virus zich wereldwijd verder verspreid en zijn ook besmettingen in Nederland ontdekt. In Nederland en dus ook in Groningen worden maatregelen getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan.

You can find an English translation here.

Ga naar deze website voor een toegankelijke versie van dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Maatregelen corona

Het kabinet heeft maatregelen afgekondigd om het coronavirus te bestrijden. Kijk hieronder welke maatregelen en voorwaarden gelden. 

Bekijk de routekaart met coronamaatregelen naar aanleiding van het persmoment van 27 mei.

200527 maatregelen

Bekijk de kamerbrief over de stand van zaken van 6 mei 2020.

Terug naar boven

Dit kun je zelf doen om verspreiding te voorkomen:

Op de site van de GGD staat wat je kunt doen tegen corona

Terug naar boven

Ik heb gezondheidsklachten, wat moet ik doen?

Op de site van de GGD vind je wat je kunt doen als je verkouden bent. 

Terug naar boven

Wil je op reis?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM adviseren Nederlanders om op dit moment niet op reis te gaan tenzij dit strikt noodzakelijk is.
Hier kun je de actuele reisadviezen vinden

Woon, werk of studeer je in Duitsland, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de maatregelen die gelden over de grens. Wij hebben regelmatig contact met de crisisteams die actief zijn in de Landkreisen grenzend aan onze provincie.

Heb je een reis geboekt en wil je annuleren? Neem dan contact op met de reisorganisatie waar je de reis geboekt hebt. 

Terug naar boven

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Terug naar boven

Noodverordening

Hieronder vind je de noodverordening zoals deze op 9 mei 2020 is vastgesteld. Bij het opstellen van deze noodverordening is het landelijke model gevolgd. De noodverordening is met ingang van 11 mei 2020 van kracht. 

Noodverordening tot 1 juni 12 uur 

Download de noodverordening zoals geldig tot 1 juni 2020, 12.00 uur p.m.
Download het Aanwijzingsbesluit toezichthouders noodverordening COVID-19 zoals geldig tot 1 juni 2020, 12.00 uur p.m.

Hieronder vind je ook de noodverordening zoals deze op 29 mei 2020 is vastgesteld. Bij het opstellen van deze noodverordening is het landelijke model gevolgd. Deze noodverordening treedt in werking per 1 juni 2020, 12.00 p.m.

Noodverordening vanaf 1 juni 12 uur 

Download de noodverordening zoals geldig vanaf 1 juni 2020, 12.00 uur p.m. 
Hier lees je hem in eenvoudige taal.
Download het Aanwijzingsbesluit toezichthouders noodverordening COVID-19 zoals geldig vanaf 1 juni 2020, 12.00 uur p.m.

Vragen? Kijk op de website van de
Rijksoverheid, check de Q&A of neem contact op met uw gemeente

Terug naar boven

Contactgegevens gemeenten over invulling of overtreding van de maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen vanwege corona? Of heb je klachten over grote groepen mensen bij elkaar? Neem dan contact op met je eigen gemeente:

Terug naar boven

Vragen rondom scheepvaart

Wat betreft scheepvaart kun je het beste de website van de desbetreffende provincie raadplegen voor de laatste stand van zaken.

Hulp of ondersteuning nodig?

In veel gemeenten ontstaan vele initiatieven van inwoners en vrijwilligers. Boodschappen voor iemand anders doen, medicijnen voor een ander ophalen, maaltijden verzorgen, mensen die bij elkaar aanbellen om te vragen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben, speciale telefoonnummers en whatsappgroepen waarin vraag en aanbod bij elkaar komen en speciale posters.

Heb je ook hulp nodig? Kijk op www.zorgzamedorpengroningen.nl voor een overzicht. Ook kun je je gemeente vragen waar je met dergelijke vragen terecht kunt.

Het Rode Kruis heeft een hulplijn via whats app geopend voor anderstaligen. Meer informatie vind je op de website van het Rode Kruis. 

Terug naar boven

Posters en infographics

Als je een frisse neus gaat halen of boodschappen gaat doen: houd 1,5 meter afstand. Deel zelf ook deze boodschap! Print onze poster uit en hang deze goed in zicht, bijvoorbeeld aan het raam, om anderen ervan bewust te maken hoe belangrijk het is dat we 1,5 meter afstand nemen! Doe het voor jezelf en voor je omgeving.

Download infographics en posters.

Terug naar boven

Gemeenteraden geïnformeerd over bestrijding corona in regio

Onze voorzitter Koen Schuiling informeert alle Groningse gemeenteraden met een brief over de bestrijding van het coronavirus in de provincie Groningen. In deze brief zet hij onder andere uiteen hoe de opschaling naar GRIP-4 is verlopen, wat dit betekent voor bepaalde bevoegdheden, welke noodverordeningen daarbij gelden en schetst hij de huidige crisisaanpak.

  1. Informatiebrief 24 maart 2020
  2. Informatiebrief 22 april 2020


Meer informatie over het Coronavirus?

Terug naar boven