Nieuwsbericht Wat betekent het coronavirus voor Groningen?

Gepubliceerd op: 26 februari 2020 10:00

Laatste update: dinsdag 07-04-2020 om 16:00 uur.

In december 2019 werd het Coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, ontdekt in China. De meeste mensen met klachten hebben last van koorts en hebben luchtwegklachten. De afgelopen maanden heeft het virus zich wereldwijd verder verspreid en zijn ook besmettingen in Nederland ontdekt. In Nederland en dus ook in Groningen worden maatregelen getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan.

You can find an English translation here.

Ga naar deze website voor een toegankelijke versie van dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Verlenging tm 28 april

Maatregelen corona

Het kabinet heeft maatregelen afgekondigd om het coronavirus te bestrijden. Die gelden nu tot 28 april 2020.

Dit zijn de maatregelen:

 • Blijf zoveel mogelijk binnen.
 • Werk thuis als dat mogelijk is.
 • Blijf thuis als je last hebt van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts.
 • Bewaar 1,5 meter afstand van elkaar, ook tijdens het boodschappen doen of gamen.
 • Alle evenementen en bijeenkomsten worden afgelast tot 1 juni.

Deze winkel en gelegenheden zijn gesloten:

 • Kappers, nagelsalons en schoonheidsspecialisten.
 • Alle eet- en drinkgelegenheden.
 • Fitnessclubs en sportverenigingen.
 • Sauna's, sexclubs en coffeeshops.

Onderwijs:

 • Scholen en kinderdagverblijven blijven gesloten. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo.
 • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
 • De opvang die nu geboden wordt op scholen en kinderopvang (zonder extra kosten voor ouders), is noodopvang - bedoeld om ervoor te zorgen dat mensen in cruciale beroepsgroepen hun werk voor de samenleving kunnen blijven doen. Download dit document voor meer informatie.
 • Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep uitvoert, is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op school en/of kinderopvang (dagopvang, BSO, gastouderopvang). Het is geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Download dit document voor meer informatie.

Terug naar boven

Dit kun je zelf doen om verspreiding te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Schud geen handen.
 • Gebruik papieren zakdoekjes (1x) en gooi ze daarna direct weg.
 • Heb je klachten die bij het virus passen? Ga dan niet de straat op maar blijf thuis en ziek uit.
 • Hang onze posters of infographic op

Terug naar boven

Ik heb klachten, wat moet ik doen?

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts of thuisblijven?

Had je al last van koorts of verhoging en luchtwegklachten (zoals niezen, hoesten of kortademigheid) en worden je klachten steeds erger? Of begin je steeds moeilijker te ademen? Bel dan de huisarts.

Ga niet naar de praktijk, maar neem telefonisch contact op.

Wanneer hoef je geen contact op te nemen met de huisarts?

Heb je koorts of verhoging en luchtwegklachten (zoals niezen, hoesten of kortademigheid) blijf dan thuis en ziek uit. Je hoeft bij deze klachten niet getest te worden. Wel is het belangrijk dat je zorgt dat je anderen niet besmet. Houd dus afstand tot andere mensen. Wanneer je 24 uur klachtenvrij bent, kun je je normale leven weer oppakken.

Terug naar boven

Evenementen en bijeenkomsten

Wil je naar een evenement of bijeenkomst?

Alle evenementen en bijeenkomsten zijn afgelast tot 1 juni. Er zijn wel een aantal uitzonderingen zoals huwelijken met maximaal 30 gasten. Wil je zo'n bijeenkomst bezoeken en heb je (milde) luchtwegklachten? Blijf dan (uit voorzorg) thuis.

Geen paasvuren in de provincie Groningen

Om verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken, worden de verstrekte ontheffingen en vergunningen voor het ontsteken van Paasvuren in de regio Groningen ingetrokken. De burgemeesters van alle Groningse gemeenten stemden hier op maandag 23 maart 2020 mee in. Lees verder.

Terug naar boven

Wil je op reis?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en het RIVM adviseren Nederlanders om op dit moment niet op reis te gaan tenzij dit strikt noodzakelijk is. Hier kun je de actuele reisadviezen vinden.

Heb je een reis geboekt en wil je annuleren? Neem dan contact op met de reisorganisatie waar je de reis geboekt hebt.

Terug naar boven

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Terug naar boven

Noodverordening

Sinds 3 april is in de provincie Groningen een nieuwe noodverordening van kracht. De noodverordening is afgekondigd door de voorzitter van de veiligheidsregio, Koen Schuiling. Met deze nieuwe regels wordt verdere invulling gegeven aan de al eerder door het kabinet aangekondigde maatregelen waaronder het verbod op groepsvorming, maar ook het verbod op bezoek aan bepaalde zorginstellingen. Deze en andere maatregelen staan op Rijksoverheid.nl. De nieuwe noodverordening is hieronder als bijlage toegevoegd.

Download de noodverordening

Terug naar boven

Vragen over maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen vanwege corona? Of heb je klachten over grote groepen mensen bij elkaar? Neem dan contact op met je eigen gemeente:

Terug naar boven

Hulp of ondersteuning nodig?

In veel gemeenten ontstaan vele initiatieven van inwoners en vrijwilligers. Boodschappen voor iemand anders doen, medicijnen voor een ander ophalen, maaltijden verzorgen, mensen die bij elkaar aanbellen om te vragen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben, speciale telefoonnummers en whatsappgroepen waarin vraag en aanbod bij elkaar komen en speciale posters.

Heb je ook hulp nodig? Kijk op www.zorgzamedorpengroningen.nl voor een overzicht. Ook kun je je gemeente vragen waar je met dergelijke vragen terecht kunt.

Terug naar boven

Hang onze posters of infographics op

Als je een frisse neus gaat halen of boodschappen gaat doen: houd 1,5 meter afstand. Deel zelf ook deze boodschap! Print onze poster uit en hang deze goed in zicht, bijvoorbeeld aan het raam, om anderen ervan bewust te maken hoe belangrijk het is dat we 1,5 meter afstand nemen! Doe het voor jezelf en voor je omgeving.

Poster infographic a3

Download de infographic en posters.

Terug naar boven

Gemeenteraden geïnformeerd over bestrijding corona in regio

Onze voorzitter Koen Schuiling heeft alle Groningse gemeenteraden met een brief geïnformeerd over de bestrijding van het coronavirus in de provincie Groningen. In deze brief zet hij onder andere uiteen hoe de opschaling naar GRIP-4 is verlopen, wat dit betekent voor bepaalde bevoegdheden, welke noodverordeningen daarbij gelden en schetst hij de huidige crisisaanpak.

Meer informatie over het Coronavirus?

 • Landelijk informatienummer 0800-1351. Dit nummer is bereikbaar tussen 8.00 uur en 20.00 uur.
 • Actuele gezondheidsinformatie via GGD Groningen
 • Actuele informatie via het RIVM
 • Actuele reisadviezen voor landen en gebieden waar Corona is gevonden 

Voor alle vragen en actueel nieuws: kijk op de website van de rijksoverheid of de website van het RIVM.

Op de website van GGD Groningen kun je meer informatie vinden over het coronavirus op deze pagina's:

Terug naar boven