Nieuwsbericht Wat betekent het coronavirus voor Groningen?

Gepubliceerd op: 26 februari 2020 10:00

Laatste update: dinsdag 14-07-2020 om 18:12 uur.

In december 2019 werd het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, ontdekt in China. De meeste mensen met klachten hebben last van koorts en luchtwegklachten. De afgelopen maanden heeft het virus zich wereldwijd verder verspreid en zijn ook besmettingen in Nederland ontdekt. In Nederland en dus ook in Groningen worden maatregelen getroffen om verdere verspreiding tegen te gaan.

You can find an English translation here.

Ga naar deze website voor een toegankelijke versie van dit artikel.

Inhoud van dit artikel

Maatregelen corona

Het kabinet heeft maatregelen afgekondigd om het coronavirus te bestrijden. Vanaf 1 juli worden een aantal maatregelen verder versoepeld. Lees meer:

Meer informatie over de maatregelen:

coronamaatregelen per 1 juli def

Terug naar boven

Dit kun je zelf doen om verspreiding te voorkomen:

Op de site van de GGD staat wat je kunt doen tegen corona

Terug naar boven

Ik heb gezondheidsklachten, wat moet ik doen?

Op de site van de GGD vind je wat je kunt doen als je verkouden bent. 

Iedereen met klachten kan zich sinds 1 juni laten testen op het coronavirus. Heb je klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of plotseling verlies van smaak en geur? 

 • Bel 0800-1202 en maak een afspraak voor een coronatest.
 • Houd je burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
 • Merk je dat het erg druk is bij 0800-1202? Probeer het dan later nog eens.

Meer weten?  

Terug naar boven

Wil je op reis?

Op de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken kun je uitvoerige informatie vinden over reizen en het coronavirus. Daar staan ook de actuele reisadviezen

Woon, werk of studeer je in Duitsland, dan is het goed om op de hoogte te zijn van de maatregelen die gelden over de grens. Wij hebben regelmatig contact met de crisisteams die actief zijn in de Landkreisen grenzend aan onze provincie.

Heb je een reis geboekt en wil je annuleren? Neem dan contact op met de reisorganisatie waar je de reis geboekt hebt. 

Terug naar boven

Hulp voor ondernemers

Het kabinet neemt verschillende maatregelen om ondernemers die in de problemen dreigen te komen, te helpen. Zo is er de regeling werktijdverkorting, kan de belastingdienst uitstel van betaling verlenen en verruimt EZK de borgstelling midden- en kleinbedrijf. Ondernemers in bijvoorbeeld de horeca of reisbranche die last ondervinden omdat klanten thuisblijven of de zaak tijdelijk dicht moet, kunnen daardoor makkelijker geld lenen. Meer informatie over de mogelijkheden kunnen ondernemers opvragen bij het adviesteam van de Kamer van Koophandel.

Terug naar boven

Noodverordeningen

Hieronder vind je ook de noodverordeningen die momenteel gelden. Bij het opstellen van deze noodverordeningen is het landelijke model gevolgd. In de documenten is ook een toelichting op de verordening opgenomen, hierin worden de verschillende artikelen uitgelegd.

Button noodverordening 15 juli 2020 

Download het aanwijzingsbesluit zoals geldig vanaf 15 juli 2020 00.00 uur

Aanvullende noodverordening horeca

We zien dat niet altijd voldoende afstand wordt gehouden in rijen voor horecagelegenheden en op terrassen. Vooral binnen de Diepenring van Groningen wordt het 's nachts op vrijdag- en zaterdag tussen 2.00 en 3.00 uur buiten steeds drukker. Hierdoor kunnen de bezoekers geen 1,5 meter afstand houden. Om de afstand beter te kunnen waarborgen zijn er vanaf vrijdag 31 juli 2020 nieuwe maatregelen van kracht.

De horecaondernemers binnen de Diepenring die het nu in eerste instantie betreffen, hebben hierover een brief ontvangen. 

Voor de maatregelen in de horeca is een aanvullende noodverordening gemaakt.

Button noodverordening horeca 31-7 

Download het aanwijzingsbesluit Diepenring zoals geldig vanaf 31 juli 2020 15.00 uur

Download het aanwijzingsbesluit ambtenaren handhaving noodverordening horeca zoals geldig vanaf 31 juli 2020 15.00 uur

De voorgaande edities van de noodverordeningen en aanwijzingsbesluiten vind je hier.

Vragen? Kijk op de website van de Rijksoverheid, check de Q&A of neem contact op met uw gemeente.

Terug naar boven

Contactgegevens gemeenten over invulling of overtreding van de maatregelen

Heb je vragen over de maatregelen vanwege corona? Of heb je klachten over grote groepen mensen bij elkaar? Is het onduidelijk wat de noodverordening betekent voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met je eigen gemeente:

Terug naar boven

Vragen rondom scheepvaart

Wat betreft scheepvaart kun je het beste de website van de desbetreffende provincie raadplegen voor de laatste stand van zaken.

Hulp of ondersteuning nodig?

In veel gemeenten ontstaan vele initiatieven van inwoners en vrijwilligers. Boodschappen voor iemand anders doen, medicijnen voor een ander ophalen, maaltijden verzorgen, mensen die bij elkaar aanbellen om te vragen hoe het gaat en of ze hulp nodig hebben, speciale telefoonnummers en whatsappgroepen waarin vraag en aanbod bij elkaar komen en speciale posters.

Heb je ook hulp nodig? Kijk op www.zorgzamedorpengroningen.nl voor een overzicht. Ook kun je je gemeente vragen waar je met dergelijke vragen terecht kunt.

Het Rode Kruis heeft een hulplijn via whats app geopend voor anderstaligen. Meer informatie vind je op de website van het Rode Kruis. 

Terug naar boven

Posters en infographics

Als je een frisse neus gaat halen of boodschappen gaat doen: houd 1,5 meter afstand. Deel zelf ook deze boodschap! Print onze poster uit en hang deze goed in zicht, bijvoorbeeld aan het raam, om anderen ervan bewust te maken hoe belangrijk het is dat we 1,5 meter afstand nemen! Doe het voor jezelf en voor je omgeving.

Download infographics en posters.

Terug naar boven

Gemeenteraden geïnformeerd over bestrijding corona in regio

Onze voorzitter Koen Schuiling informeert alle Groningse gemeenteraden met een brief over de bestrijding van het coronavirus in de provincie Groningen. In deze brief zet hij onder andere uiteen hoe de opschaling naar GRIP-4 is verlopen, wat dit betekent voor bepaalde bevoegdheden, welke noodverordeningen daarbij gelden en schetst hij de huidige crisisaanpak.

 1. Informatiebrief 24 maart 2020
 2. Informatiebrief 22 april 2020
 3. Informatiebrief 15 juni 2020


Meer informatie over het Coronavirus?

 • Landelijk informatienummer 0800-1351. Dit nummer is bereikbaar tussen 8.00 uur en 20.00 uur.
 • Actuele gezondheidsinformatie via GGD Groningen.
 • Actuele informatie over het virus van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat de bestrijding coordineert.
 • Reisadviezen voor landen en gebieden waar Corona is.
 • Rijksoverheid.nl is de website van het Rijk met uitleg en nieuws over wet- en regelgeving van alle ministeries.
 • Landelijke cijfers over corona zijn te vinden op het Dashboard Corona. Deze cijfers worden nog verder aangevuld. 

Terug naar boven