Nieuwsbericht Vierde carbidcampagne van start

Gepubliceerd op: 17 december 2018 09:00

Het startschot voor de vierde editie van de BOCK-campagne zal op maandag 17 december 2018 te horen zijn in Staphorst. Vier burgemeesters uit vier verschillende veiligheidsregio's zullen aanwezig zijn, waarbij ze onderling de strijd aangaan voor de BOCK-wisselbokaal. Naast de veiligheidsregio's Drenthe, Groningen en Fryslân, doet dit jaar Veiligheidsregio IJsselland voor het eerst mee aan de campagne die aandacht vraagt voor de veiligheid bij het afschieten van carbid. Binnen de campagne is er opnieuw extra aandacht voor het gebruik van een bal in plaats van een deksel: Een echte BOCK heeft ballen!

De burgemeesters Theo Segers van Staphorst, Jaap Kuin van Pekela (wn.), Klaas Agricola van Dantumadiel, en Karel Loohuis van Hoogeveen gaan met elkaar de vriendschappelijke strijd aan. Daarbij worden zij elk bijgestaan door een ervaren carbidschieter uit de eigen regio, de BOCK (Bewust Oplettende Carbid-Knaller). De BOCK-wisselbokaal gaat naar de burgemeester die de speciale BOCK-bal het verste wegschiet vanuit een melkbus.

U bent vanaf 9.00 uur welkom om het startschot (rond 09.30 uur) en 'de strijd der burgemeesters' mee te maken. Het programma duurt tot ongeveer 10.00 uur. Naast de burgemeesters zijn ook diverse deskundigen aanwezig die uitleg geven over carbidschieten, bijvoorbeeld: Wat is carbid? En hoe werkt het?

BOCK staat voor Bewust Oplettende Carbid Knaller en is bedoeld om de traditie van het carbidknallen (in Drenthe zelfs met UNESCO-status) veilig te laten verlopen. De BOCK-campagne startte eind 2015 op initiatief Brandwondencentrum Groningen van het Martini Ziekenhuis, Brandweer Drenthe en Stichting Carbidschieten Drenthe. De Nederlandse Brandwonden Stichting ondersteunt de campagne sindsdien. Inmiddels werken ruim 50 gemeenten en de vier veiligheidsregio's in het Noorden en Oosten mee. Ook zijn er particuliere en commerciële partijen die zich nauw betrokken voelen bij de campagne en deze ondersteunen in Nederland.

Wil je meer informatie? Kijk dan op deze website.

Bock Tips

Bock Voordelen