Nieuwsbericht Landelijke storing 112 en telefonie is voorbij

Gepubliceerd op: 24 juni 2019 22:20

De landelijke KPN storing is opgelost. 112 is weer bereikbaar bij noodgevallen en ook het niet-spoedeisende nummer van de politie (0900-8844) werkt weer. De meldkamer werkt weer zoals het hoort.

Zijn er incidenten geweest tijdens de storing?

Er zijn op dit moment drie incidenten bekend. In Friesland is bij een bemande brandweerpost een melding gedaan van een auto-ongeluk.

In Overijssel had iemand hulp nodig. Hier is gebeld naar een kennis die op de Meldkamer Noord Nederland werkt. Op deze manier is de hulpverlening opgestart.

Via het beschikbare Whatsapp nummer is melding gemaakt van een ongeval in Drenthe. Ook hier is de hulpverlening snel op gang gekomen.

Alleen in Noord-Nederland was melden via Whatsapp mogelijk

Meldkamer Noord-Nederland doet sinds een paar maanden een proef waarbij melders – na toestemming – hun foto van een incident kunnen versturen naar de meldkamer via Whatsapp. Normaal gesproken is dit telefoonnummer afgeschermd. Vanwege de ernst van de situatie is besloten het nummer open te stellen, zodat noodgevallen ook via Whatsapp gemeld konden.

Hoe zijn hulpdiensten voorbereid op dit soort storingen?

Tijdens een grote storing als deze worden door de meldkamer alle brandweerposten gealarmeerd, zodat alle brandweerposten bezet zijn. Ook de politiebureaus zijn open en er zijn extra politie-auto's en ambulances op straat. In Groningen, Friesland en Drenthe zaten bijvoorbeeld in totaal bijna 1000 (vooral vrijwillige) brandweermensen op de brandweerposten.

In dit geval is er daarnaast op Noord-Nederlands niveau nauw samengewerkt en gecoördineerd tussen alle hulpverleningsdiensten vanuit Groningen, Friesland en Drenthe.

Hulpverleningsdiensten zijn dus voorbereid op dit soort grote storingen, maar als een grote storing zich voordoet blijft het improviseren

Wat zijn de gevolgen van de storing?

We weten nu nog niet precies hoeveel mensen 112 niet hebben kunnen bereiken. De komende periode wordt daar onderzoek naar gedaan. Op dit moment is niet bekend hoe de storing bij KPN veroorzaakt is.