Nieuwsbericht Lagere kans op natuurbrand in Noord-Nederland

Gepubliceerd op: 14 augustus 2019 15:05

Vanaf dinsdag 13 augustus is het risico op natuurbrand in onze regio weer verlaagd naar normaal, van fase 2 naar 1. Dit risico was op 2 juli verhoogd. Het weer van de afgelopen tijd met relatief veel regen is gunstig voor de droogte in de natuur. Ook de voorspellingen voor de komende weken zijn gunstig met lagere temperaturen en een minder uitdrogende westenwind.

Minder natuurbranden dan 2018
We hebben dit jaar tot 14 augustus 2019 te maken gehad met 3 natuurbranden en 53 branden in onder andere bermen en bosschages. De grote brand in een graanveld van afgelopen 27 juli bij Blijham is een goed voorbeeld van een brand die sneller kan ontstaan bij een verhoogd natuurbrandrisico. De cijfers van natuurbranden van 2018 steken er nog met kop en schouders boven uit, maar de cijfers van dit jaar liggen nog altijd hoger dan de jaren voor 2018.

Natuurbranden 2019

Maatregelen

Bij een verhoogd risico op natuurbranden, treft de brandweer ook extra maatregelen zoals direct met meerdere voertuigen aanrijden. Ook landbouwers zijn in die periode extra alert. Nu de situatie weer normaal is, zijn de getroffen maatregelen van de brandweer niet meer nodig.