Nieuwsbericht Groninger festivalorganisatoren over veiligheid: 'Een festival is een viering van vertrouwen'

Gepubliceerd op: 15 augustus 2019 10:15

Nederland festivalland, zeggen ze wel eens. Niet zo gek ook. Wat is er immers fijner dan neerploffen in de zon met in je linkerhand een drankje, in je rechter een hapje en voor je een mooie kunstvoorstelling. Maar terwijl jij op je dooie gemakje een sateetje naar binnen schuift, gebeurt er van alles. Achter dat wonderlijke festivaldorp gaat nóg een wereld schuil waarin er hard wordt gewerkt om de veiligheid van het festival te waarborgen.

Hoe dan? Ietwat voorzichtig steken de dames van wal. Als het op de veiligheid aankomt, zijn Jildou Tjoelker, zakelijk leider van Festival Hongerige Wolf en Femke Eerland, algemeen directeur van Noorderzon, terughoudend. "Daar praat je niet zo makkelijk over", legt Femke uit. "Je wilt zo transparant en open mogelijk zijn. Maar als het over veiligheid gaat, kun je nou eenmaal niet alles prijsgeven."

Lees verder onder de foto

Noorderzon 0

"Eerst voordenken, dan nadenken"

Niet alles, maar wel een klein tipje. Om ons mee te nemen in de wereld achter het festivaldorp. Een wereld die al weken, zelfs maanden voordat de poorten van het festival openen, wordt opgezet. "Dan schuiven we aan bij de gemeente voor de vergunningen en dan komt het calamiteitenplan op tafel", legt Jildou uit. Dat calamiteitenplan vormt zowel voor Noorderzon als Festival Hongerige Wolf dé rode draad voor ieder mogelijk risico. "Van 'wat te doen bij een wespensteek?' en 'hoe zorgen we ervoor dat de omgeving niet beschadigt' tot 'waar wordt het verkeer langs geleid' en 'hoe ontruimen we het terrein bij storm?', echt ieder scenario is uitgedacht", zegt Femke. "En ieder jaar wordt het plan herlezen en geüpdatet", voegt Jildou toe. Femke: "Mijn opa zei altijd: 'eerst voordenken, dan nadenken'. En zo is het maar net". "Ik bedoel, we zetten niet eerst een enorme festivaltent op om daarna nog eens uit te zoeken waar de nooduitgang zit, of de locatie toegankelijk is voor de ambulance, hoe het zit met de brandveiligheid van het materiaal en of-ie 'stormgevoelig' is."

Wegwaaiende festivaltentjes

En dan, na uren overleggen, onderzoeken en uitwerken stroomt het festivaldorp vol. Dan komt het eropaan. "Een magisch, maar ook spannend moment", geeft Jildou toe. "Maar het is fijn om te weten dat er altijd, dag en nacht, een team voor je klaarstaat dat in kan grijpen." Femke: "dagelijks wipt de politie langs en doet de brandweer even een rondje." Net zoals de gemeentecoördinatoren die een vinger aan de pols houden." Is een ambulance nodig? Beide dames hebben een direct nummer op zak. "Ondanks alle maatregelen, gaat er altijd nog wel iets mis", geeft Femke toe. "Een gejatte telefoon, iemand die wat borrels te veel op heeft, een fikkie in de bosjes of een medisch dingetje. Dat kun je nooit helemaal voor zijn." Jildou: "Als je er vervolgens maar goed op inspeelt. Een paar jaar terug waaide het zo hard, dat de festivaltentjes je om de oren vlogen. Het ontruimingsplan ging van kracht, de bezoekers werden opgevangen in het dorpshuis en de acts verhuisden naar een boerderij verderop. Precies zoals in het plan stond."

Een schil van veiligheid

"Misschien is de wereld wel helemaal niet gevaarlijker geworden, maar toch voelt het soms zo", vertelt Femke. "Die aanslagen bijvoorbeeld, dat doet iets met mensen. Met hun beeldvorming. Ik bedoel, we denken toch allemaal wel eens 'jakkes, wat gebeurt er toch allemaal om ons heen?'"

Het is onze taak om mensen een schil van veiligheid te geven." Vertrouwen, dat is volgens Femke het toverwoord. Vertrouwen in jezelf, dat jij de juiste beslissingen maakt. En vertrouwen in het team om je heen. "Want dat is het fijne, dat je de kar met z'n allen trekt. Samen maken we zo'n festival mogelijk", zegt Jildou. Femke: "Een festival is een viering van vertrouwen. Daar geloven we in." Want, terwijl jij meedeint op de muziek, moet je je allesbehalve druk maken om de veiligheid. Zorgeloosheid. Daar gaat het om. "Ken je die weelderige tuinen met een zee aan bloemen? Mooi hè", zegt Femke, "maar wat je niet weet is dat er een flink aantal hoveniers voor nodig is om de boel te onderhouden. Dat hoef je ook niet te weten. Zolang je er maar van kunt genieten."

-

De 29e editie van Noorderzon trapt af op 15 augustus en duurt tot en met 25 augustus. Het is niet alleen een evenement met heel veel kunst - in al zijn facetten - uit binnen- en buitenland, maar vooral ook een heerlijk zomerfeest. Een festival dat met je meegroeit en je in iedere fase van je leven kunt bezoeken. Nieuwsgierig? Kijk op www.noorderzon.nl/.

Dit artikel komt uit ons magazine GRIP. Die kun je natuurlijk ook helemaal lezen via deze link.