Nieuwsbericht Einde van de WAS-sirenes jaar uitgesteld

Gepubliceerd op: 26 maart 2019 14:50

De WAS-sirenes zullen niet zoals gepland per 1 januari 2020 verdwijnen. Deze datum is niet haalbaar. Dit schrijft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer. De WAS-sirenes worden iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest.

Reden van het uitstel is dat het vervangende systeem NL-Alert in de grensstreek nog niet voldoende werkt. Daarbij willen een aantal veiligheidsregio's de sirenes behouden, bijvoorbeeld in de buurt van chemische industrie. Hier moeten nog afspraken over gemaakt worden.

WAS-sirene

Wat vinden wij hiervan?

Veiligheidsregio Groningen kan zich goed vinden in het besluit tot uitstel. Naast de genoemde belemmeringen in het bereik in de grensstreek, lopen er meerdere initiatieven van het ministerie om NL-Alert ook via andere middelen beschikbaar te stellen en daarmee het bereik te vergroten. De berichten zijn al te lezen op veel OV-panelen bij haltes en op stations. Ook wordt gewerkt aan verzending van NL-Alert berichten via digitale televisie, via een gesproken bericht op vaste telefoonlijnen, apps van de regionale omroepen en via een speciale app voor mensen met een beperking. Het zou goed zijn als deze technische verbreding grotendeels is afgerond, voordat de stekker definitief uit de alarmeringssirenes gaat.

Sirenetest

De WAS-sirenes worden iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur getest. De maandelijkse tests blijven dus in ieder geval nog doorgaan tot eind 2020.

NL-Alert

NL-Alert is een digitaal waarschuwingsmiddel en komt binnen op je telefoon. Dit moet samen met onder meer calamiteitenzenders, geluidswagens en sociale media de WAS-sirenes vervangen. Dit is in 2016 besloten.
Een definitieve beslissing om te stoppen met de sirene, zal nog aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.