Tekstgrootte
kleiner groter

Update 10/8: Droogte en wisselvallig weer in Groningen - dit moet je weten!

Laatste update: 10 augustus 2018

Droogte en wisselvallige weersvoorspellingen. We verwachten de komende dagen zon, maar ook regen en we blijven te maken houden met droogte. Er wordt nog niet genoeg regen verwacht om daar een einde aan te maken. We blijven daarom aandacht vragen voor onderstaande onderwerpen.

Wateroverlast
Lokaal kan je wel te maken krijgen met een flinke plensbui. Bel bij direct gevaar of spoed het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte? Neem dan contact op met je gemeente.

Brandgevaar
Ondanks wat (hoos)buien blijft de grond droog. Je kunt het vergelijken met een kurkdroge zeem. Die neemt even onder de kraan ook geen vocht op. Het neerslagtekort is zo hoog opgelopen dat het dagen moet regenen om de normale situatie te herstellen. Het risico op een natuurbrand blijft dus ook groot. Lees de folder van de brandweer voor informatie over hoe je een natuurbrand kunt voorkomen.

In de afgelopen periode van droogte hebben we regelmatig te maken gehad met brand in landbouwmachines groter dan anders. Op de site van Brandweer Groningen staan voorzorgsmaatregelen die je als boer kunt treffen om dit te voorkomen.

Dode vissen
Als je dode dieren in het water ziet (bijv. vissen of watervogels), raak ze dan niet aan, maar meld de dieren bij het waterschap. Via de dode dieren kan zich namelijk botulisme verspreiden. Dat is een bacterie waardoor ook andere vissen en watervogels dood kunnen gaan. Door de aanhoudende warmte verspreidt deze bacterie zich snel. Het waterschap kan de dode waterdieren weghalen. Lees meer over botulisme op de website van MeldpuntWater.nl.

Waterstand
Om de waterstand op peil te houden, is het belangrijk om geen grote hoeveelheden water uit sloten en kanalen te halen voor bijvoorbeeld vee, het land, een vijver of de tuin. In onze provincie mag je op de meeste plekken op dit moment water uit kanalen en sloten halen. In het Groningse Westerkwartier mag dit nu niet. De waterschappen beslissen hierover in onze provincie. Kijk daarom voordat je van plan bent om water uit sloten of kanalen te halen op de website van je waterschap.

In onze provincie hebben we drie waterschappen namelijk Waterschap Hunze en Aa’s (in het oosten van de provincie) en Waterschap Noorderzijlvest (in de stad, het noorden en westen van de provincie) en Wetterskip Fryslan in het Westerkwartier.

Drinkwater
Er is nog steeds genoeg drinkwater, maar omdat de droogte nog niet voorbij is, wordt aangeraden om nog steeds bewust met drinkwater om te gaan. Houd de website van het Waterbedrijf Groningen in de gaten om op de hoogte te blijven.

Zwemwater
Zwem alleen op aangewezen plaatsen waar de waterkwaliteit regelmatig wordt gecontroleerd. Lees hier waar dat kan. Bezoek ook de website van GGD Groningen voor meer informatie.

Een goede zwemlocatie is ook een veilige locatie. Zwemmen in vaarwegen is verboden en levensgevaarlijk. In deze infographic van Rijkswaterstaat waarom. 

 


Deel deze pagina op

Contact

088 162 5000

e-mailformulier